Dr B.V. Raman
(najveći indijski astrolog 20. veka)

'Indijska astrologija za početnike'

HORARNA ASTROLOGIJA ili POSTAVLJANJE PITANJA


 
Prašna, ili horarna astrologija podrazumeva predvidjanje dogadjaja uz pomoc planetarnih znacenja u trenutku postavljanja pitanja. Ova grana astrologije nam zaista moze biti od koristi s obzirom da nam omogucava da odgovorimo na pitanja koja se ticu svakodnevnog zivota, u trenutku kada ste najvise uznemireni i kada se mozda sreca i nesreca kolebaju na vagi zivota. Horarni astrolog bez trunke znanja iz oblasti anatomije, psihologije i patologije preuzima na sebe odgovornost da postavi pravu dijagnozu bolesti, cak i onda kada su i najmudiji lekari u nedoumici. Svaki prosecni intelektualac je u stanju da brzo savlada, shvati i primeni horarnu astrologiju. Posle odredjenog iskustva sam otkrio da su pravila horarne astrologije (data u Capana i Dzinedramala tekstovima) nepogresiva. Pravila horarne astrologije koja cu izneti u sazetom obliku, bi trebalo pazljivo da se primenjuju na dogadjaje od najvece vaznosti. Prasna sastra (horarna astrologija) je toliko siroka, da je nemoguce dati sva glavna pravila na osnovu kojih bi vi mogli da predvidjate, i ne samo na osnovu pukog vremena (casa) u kojem je postavljeno pitanje; Vazan je i svaki predznak (omen) da bi mogli da dokucimo: sta je u glavi osobe koja postavlja pitanje, i kakvi ce rezultati biti? Radi boljeg razumevanja ovog predmeta citaoci se mogu osloniti na moj rad "Prasna ili horarna astrologija".

* Pre svega sastavite horoskop u vreme postavljanja pitanja i napravite Rasi i Navamsa cart. (U djotisu za Rasi cart /po znacima/ vazi sideralni-astronomski sistem racunanja Ascendenta(lagne) i kuca. Dakle oduzme se oko 23 stepena, i potom jedan ceo znak - predstavlja jednu kucu; Cart je kvadratnog oblika, a odnosi planeta se zovu joge, prim prev). Utvrdite snagu i slabost planeta, i obratite paznju na instrukcije koje slede. Dao sam primere nekoliko tipicnih pitanja i nacina njihovog odgovaranja.

(0. Pitanja tipa:) Da li ce dogadjaj koji treba iznenada da se desi biti povoljan ili nepovoljan?

(Odgovor) Ako je ascendent pitanja (pitalac) pao u znake: Lava, Device, Vage, Skorpiona, Vodolije ili Blizanaca, a vladar ascendenta je povoljno polozen, ishod ce biti dobar. Ako ascendent padne u ostalih 6 zodijackih znakova, i ako njegov vladar nije dobro postavljen, ishod ce biti nepovoljan.

(1. Za pitanja zdravlja) Hoce li se moje zdravlje poboljsati?

(Odgovori) Ako je vladar ascendentnog znaka (kada se rodilo pitanje, prim prev) pao u 5. ili 9. kucu, i ako je u savezu ili aspektu (po djotisu) sa benefikom, a slobodan od malefika - zdravlje ce se poboljsati!
- Ako je pak vladar ascendenta pao u 6-tu, 8, ili 12. kucu i to pod aflikacijom - onda nece doci do poboljsanja zdravlja.

(2. O bogatstvu) Da li ce osoba koja postavlja pitanje postati bogata?

(Odgovor) Ako je vladar druge kuce u savezu ili u dobrom aspektu sa vladaocem 9. kuce; Zatim 2. kuca treba da bude slobodna od aspekta sa vladaocem 6, 8. ili 12. kuce - Tada ce doci do bogacenja.
Priroda ascendentnog znaka, Navamsa, i to da li su oni kardinalni, promenljivi ili fiksni - ti podaci nam otkrivaju vreme u kojem ce se pitalac obogatiti. (Kardinalni znaci su pokazatelj brze realizacije, promenljivi daju rano ostvarenje, a fiksni znaci su pokazatelj da ostvarenje cilja moze potrajati godinama.)

(3. Putovanja) Da li je dobro da krenem na odredjeni put?

(Odgovori) Ako je vladar ascendenta i Mesecevog znaka jak, i jos ako je pao u 3. kucu, ili je u savezu sa vladaocem trece kuce - tada slobodno krenite na put.
- U suprotnom nije pametno putovati.

(4. Kupo-prodaja imovine) Da li je trenutak za promet imovine?

(Odgovori) Ako su vladar ascendenta i vladalac sedme kuce (ugovori) dobro postavljeni, kao i vladar 4. kuce, tada se trgovina moze uspesno obaviti. Ako su Jupiter ili Venera pali u 4. kucu, bice to srecna i dobra investicija u nekretnine (kupovina).
- Nasuprot tome, polozaj Saturna u 4. polju horarnog horoskopa nije povoljan ni za kupovinu ni za prodaju.

(5. Deca) Da li ce se roditi musko ili zensko dete?

(Odgovori) Ako je vladar 5. kuce u muskom znaku i ako je peta kuca u muskom znaku tada ce se roditi decak. U suprotnom devojcica. Takodje ako je vladar 5. kuce u asocijaciji i aspektu sa muskom planetom - bice decak.

(6. Ishod bolesti) Hocu li se, i kada, oporaviti od bolesti?

(Odgovor) Ako su se npr. vladaoci prve i 6. kuce nasli zajedno u savezu (konjukciji), malo je izgleda da ce se pacijent oporaviti. Trajanje bolesti: ako je na vrhu 6. kuce kardinalni znak, bolest traje kratko. Ako je promenljiv znak, bolest ce imati prosecnu duzinu; Ako je fiksni znak na vrhu 6. kuce, bolest ce dugo trajati i tesko se leci.

(7. Brak) Da li cu ozeniti DRAGU osobu, ako da, onda kada?

(Odgovor:) Da bi do braka doslo, vladaoci prve i sedme kuce moraju biti dobro postavljeni jedan u odnosu na drugi. Ako se nadje Saturn u 7. kuci, do vencanja ce doci u roku od 3 jedinice vremena. Ako se Mesec nadje u 7. ili 3, 5, 11. kuci, i pri tom je aspektovan od Jupitera, Sunca ili Merkura, a da su benefici rasporedjeni po ugaonim kucama ili trigonalnim (1,5,9) - do braka ce da dodje vrlo brzo.

(8. Blago) Ima li kakvog blaga u zemlji?

(Odgovor) Ako je druga kuca u : Biku, Vagi, ili Raku, i ako su tamo : Mesec-Venera ili Mars-Rahu, tada su sanse za pronalazenje blaga male. Ako je 4. kuca u Raku, i u njoj se nalaze Jupitr i Mesec, to je dobitna kombinacija !! Pitalac nece moci da dodje do zakopanog blaga u slucaju da je 4. kuca ometena nekim odnosom sa Marsom i Ketuom (Juzni cvor).

(9. Selidba) Da li je pametno promeniti boraviste?

(Odgovori) Ako su sedma kuca (4. od 4.) i njen vladar dobro postavljeni i slobodni od aflikacija - moze. U suprotnom se ne savetuje.

(10. Uspeh) Da li cu osvojiti nagradu?

(Odgovor) Ako su se u horoskopu ovog pitanja benefici nasli u 3, 5, 7 i 11. kuci, a da su vladari 2, 9, i 11. kuce jaki i slobodni od losih uticaja vladara 6. i 8. kuce - uspeces!

(11. Izgubljene stvari) Da li ce ukradena stvar biti pronadjena?

(Odgovor) Ako se u horoskopu ovog pitanja u 11. kuci nasao jak benefik, i ako je aspektovan od strane Jupitera ili Venere - veliki su izgledi da pronadjemo izgubljenu stvar.
- Ako je recimo Ascendent pao u fiksni znak (ili u fiksnu Navamsu) predmet je ukrao vas bliski rodjak. Pravac u kojem je odnet predmet - pronalazimo pomocu najjace planete u uglovima. U slucaju kada nema ni jedne planete u ugaonim kucama pravac utvrdjujemo pomocu znaka na ascendentu.
Planete i znaci ukazuju na sledece pravce: Sunce (Ovan) je istok, Saturn (Vaga) je zapad, Jupiter je sever, Mars (Jarac) je jug. Venera je jugo-istok, Rahu jugo-zapad, Mesec severo-zapad, i Merkur je severo-istok.

* Pitanja koja se ticu odredjenih kuca (bava) i kako odgovoriti na njih, detaljno su opisani u Autorovoj knjizi sa velikim brojem primera. Evo jednog od njih:

PRIMER: Napravite horoskop za 24. Avgust 1938.godine u 17 sati i 57 min. - Bangalor, kada je velikom astrologu pitanje postavio prijatelj koji je neku stvar izgubio? Sta je izgubio, ko je kradljivac, i da li ce stvar biti vracena vlasniku?

Citaoci koji ne znaju da urade cart ili nemaju daunlovan neki djotis program, mogu da dobiju tacne podatke i u WinStar programu na sledeci nacin: Kliknite na 'New Chart' kao uvek kada zelite novi horoskop; Na levoj strani prozorcica unesite mesto i vreme, a sa desne strane tog prozora 'Enter Chart Data', umesto Plasidus sistema kuca odaberite 'Sign-house'. Ispod toga kliknite na 'Sideral', pa dole ispod izaberite 'Lahiri'. OK.

Raspored planeta u trenutku postavljanja pitanja je sledeci: ascendent je u fiksnom znaku Vodolije. Tu u prvoj kuci je Jupiter. Vladar ascendenta (Saturn) nalazi se u 2. kuci (kuci bogatstva), a u Jupiterovom je znaku Riba. To je recepcija (parivartana joga). U trecoj kuci (u Ovnu) je juzni cvor, u 6. kuci je Mesec (u Raku), u 7. je stelijum: Sunce, Merkur i Mars, a Venera je u 8. kuci u znaku Device.

ODGOVOR: Jak aspekt stelijuma iz 7. (ugaone) kuce, prema ascendentu, ukazuje na prirodu osobe vezane za dogadjaj. Mars koji predstavlja naporan rad (uz jos neke parametre) ukazuje da je pitacev radnik uzeo stvar. Vladar ascendenta Saturn, koji predstavlja pitaoca- polozen je u 2. kuci horoskopa koja oznacava novac. Dakle stvar za koju je zainteresovan pitac je novac. Jupiter kao predstavnik novca je u 1. kuci kod vlasnika, znaci bice mu vracen novac.


* Primena horarne astrologije u slucaju nebitnih pitanja bi u stvari bila njena zloupotreba. Ona treba da se koristi samo u slucaju kada je stvar od ogromnog znacaja za pitaca, i kada je on stvarno zabrinut za ishod nekog dogadjaja.
Početna | Almanah | Tekstovi | Knjiga | Edukacija | Mozaik bilteni | Riznica | Konsultacije i mi | Horoskop