Byzantinum-Mediterana

Horusova linija i "Savršen zodijački krug"


Našem astro mozaiku dodajemo deo od kojeg ce citaoci imati prakticnu korist. Rec je o 'Savršenom zodijackom krugu' koji se vremenom izgubio na putu od tradicionalne do moderne astrologije. Trag nas vodi od racunanja kalendara u Aleksandriji, preko racunanja Vaskrsa (pashalija) u Svetogorskim manastirima za doba Vizantije, dalje ide putem Balkana, a fragmenti toga su nadjeni u pravoslavnoj Rusiji, Bagdadu, Indiji. Da podsetimo da je Rusija dobila status Patrijaršije više od dva veka posle srpske (to jest posle Dušanovog carstva), a tada je Balkan bio uveliko pod Turcima. Da bi bili sacuvani od zaborava, crkveni spisi i originalni Nomokanonski* preneti su sa Balkana u pravoslavnu Rusiju, a nesto su turski osvajaci odneli na Istok.

Iz našeg strogo zvezdanog ugla, nacrtajmo zodijacki krug i ako povucemo (kao za horizont) HORUSOVU crtu od nula Lava-do nula Vodolije tacno izmedju Horusovih ociju, luminara, to jest izmedju sedišta nebeskog cara (Lava) i carice (Raka), dobicemo levo i desno savršenu simetriju vladarstva 7 tradicionalnih planeta*. Drevna prica sacuvana u Indiji uvodi nas u Dvorac od 12 soba (sazveždja) gde borave nebeski kralj i kraljica; i pošto su prvo sebi obezbedili prestole u sazveždjima Lava i Raka, po 2 sobe (digniteta), odmah do svojih soba, dodelili su svojoj deci: princu Merkuru i princezi Veneri (levo od Raka su Blizanci i Bik, a desno od Lava je Devica i Vaga). Sve njih cuva (na erotskoj liniji) vojnik Mars (Ovan je cetvrti u-levo od Raka, a Škorpion cetvrti na-desno od Lava), zatim 'ministar pravde' Jupiter ima po jednu 'sobu' na obe strane, i na dnu pod nogama, po jedna soba dodeljena je slugama. Tako je kraljicin sluga viseg ranga (sa zenske strane) Saturn u Vodoliji, a kraljev (muska polovina kruga) je sa prebivalistem u Jarcu.


Gledano iz te donje tacke Horusove linije, na 30 stepeni Jarca=nula Vodolije, sa spoljašnje strane kruga (elipse) izvan domašaja ljudskog oka, od otkrica teleskopa niz levu i desnu cetvrtinu kruga su 'nanizane' transcedentne planete. Prozvane su 'visim oktavama' vidljivih planeta; Levo je za Vodoliju suvladar Uran, za Ribe Neptun, u Ovnu gospodin Pluton. Desno nad Jarcem dezura Uran, iznad Strelca Neptun, a u Škorpiji Pluton...

Bozanska simetrija 'nebeskog dvorca' iz vremena POSTANJA, ne bi bila savršena, da nije obeležila snagu i moc Sunca oko kojeg se sve u njegovom sistemu vrti. 'Kraljevska posada' planeta, od Lava, ide pravo u DIREKTNOM (muskom) smeru prema Jarcu. Kad dodje tu do najnize tacke, planetarna posada se (u rikverc, 'uzbrdo') vraca zenskom-slabijom putanjom, pa od Vodolije do Raka putuje sa zastojima (stacijama) tj. sa retrogradnim kretanjem. U toj 'sitnici' zadržanoj, i malo modifikovanoj kod nekih ruskih astrologa, npr. kod Vronskog, krije se jedna od vecih zagonetki drevne astrologije koju moderni tradicionalisti evo do sada nisu odgonetnuli.

U vidljivom sistemu od 7 planeta* kada imamo neku koja je retrogradna, narocito u horarnoj tehnici, vrlo je bitno, a cesto odlucujuce, da znamo da naš Merkur Rx u prvom redu dominira Blizancima (kao što jeste), pa onda vrhom kuce koja pocinje u Devici?!

Apostrofiracemo, desno od (astroloskog) Lava: znacima Device, Vage, Škorpiona, Strelca i Jarca, vladaju direktni-Merkur, Venera, Mars, Jupiter i Saturn, a levo od (astroloskog) Raka, to jest: Blizancima, Bikom, Ovnom, Ribama, i Vodolijom, vladaju RETROGRADNE iste te planete. Kao sto Venera ima dnevno prebivalište u Vagi, a nocno u Biku, tako joj je PRIMARNO vladarstvo nad Vagom kad je direktna, a sekundarno nad Bikom.

Ako u horoskopu imamo Saturna Rx, znajte da on ima primum vladarstva nad Vodolijom, što je i logicno. Hronos /Sat./ u direktnom smeru (dakle u Jarcu) održava cvrste stare strukture, ali kada se vrati u 'rikverc' da vidi šta je uradio, poruši nesto staro da bi gradio novo. Zar to nije osobina Vodolije, naseg slovenskog naroda? U drevnoj 'Filosofiji 4 elementa', cetiri glavne kulturne zone su: Egipat (Bik), Mesopotamija (Skorpion), Zapad (Lav), potom Istocna Evropa (Vodolija). To ce nastupiti kad retrogradni Hronos /Saturn/ postane milenijumski hronokrator?!
Početna | Almanah | Tekstovi | Knjiga | Edukacija | Mozaik bilteni | Riznica | Konsultacije i mi | Horoskop