Domaći astrološki sajtovi

- iz lista "Svet kompjutera" -

adresa: http://www.sk.co.yu/2004/11/skwv01.html

Savremeni pojam astrologije podrazumeva kvazinaučnu disciplinu čiji je predmet proučavanje efekata koje položaji planeta i zvezda imaju na čoveka i prirodu koja ga okružuje. Bilo da zvezdane poruke shvataju ozbiljno ili ih doživljavaju tek kao instrument zabave, mnogi ljudi nalaze mesta za astrologiju u svojoj svakodnevici i rado posećuju brojne Internet lokacije posvećene tajnama Zodijaka.
Krstareći domaćim Internet vodama, uočava se prilična praznina u broju i raznovrsnosti sajtova koji na zadovoljavajući način obrađuju ovu problematiku. Stranica od koje treba početi je http://www.astroskop.com/, sjajno uobličena i vrlo bogata prezentacija koja posetiocima pruža upravo ono što se od ovakve lokacije očekuje - interaktivnost. Putem naročitog klijent servisa svaki posetilac ima mogućnost da odredi položaj planeta u svojoj natalnoj karti, i to potpuno besplatno. Nakon kratke registracije i unosa neophodnih podataka (vreme i mesto rođenja), korisniku je omogućen pristup rubrikama koje nude raznovrsna lična astrološka tumačenja: precizno određivanje podznaka, arapski lunarni horoskop, seksualne sklonosti, podsvest, hromoterapiju, astromedicinske podatke i slično.
Sličan po sadržaju, ali s manje interaktivnih elemenata jeste sajt http://www.horoskop.co.yu/, zapravo bogata on-line baza tekstova koji su prilagođeni početnicima, budući da detaljno objašnjavaju osnovne elemente horoskopa, natalne karte, tablice za određivanje podznaka i sinastrije. Astrološki Internet magazin Astrolook (http://www.astrolook.com/) pored uobičajenih rubrika sadrži i veći broj članaka na temu filozofije astrologije i istočnjačkih veština tumačenja sudbine, kao i interesantne odeljke posvećene analizi bioritma i komercijalnim servisima. Odnedavno funkcioniše i WAP izdanje stranice, kojem se može pristupiti preko mobilnog telefona (wap.astrolook.com). Neki od domaćih portala imaju stalne rubrike među kojima je i ona o astrologiji, a na jednom od njih preporučen je sajt http://www.spicum.com/astrologija/Uvod.php. Sledeći je sajt http://www.astrokrug.com/, čiji izbor tekstova pokriva problematiku svih oblasti savremene astrologije: naučne aspekte, zanimljivosti, medicinu, modu, gastronomiju, numerologiju i misterije. U okviru sajta postoji i forum gde posetioci mogu da razmenjuju iskustva i mišljenja. Kratak, ali sadržajan pregled osnova astrologije izložen je i u okviru pretraživača Krstarica (http://www.krstarica.com/lat/zvezde/astrologija), a dosta zanimljivih sadržaja može se naći i na stranicama http://www.astro-art.net/, http://www.astrolab.co.yu/, http://astronatasha.tripod.com/, http://www.astrologus.co.yu/, i http://www.zvezdarijum.org.yu/.
Naizgled obimna lokacija http://www.astrologyinserbia.com/ se redovno ažurira i proširuje novim sadržajima. Aktuelnu ponudu čine zanimljivi članci i, astrolozima naročito interesantni, natalni podaci poznatih ličnosti i ključnih događaja iz naše i svetske istorije. Autor je uložio veliki trud da dođe do tačnih podataka o vremenu i mestu rođenja mnogih poznatih ličnosti, među kojima su i mnoga imena koja obeležavaju tekuća događanja u javnom, umetničkom i političkom životu kod nas.
Gradimir JOKSIMOVIĆ
Početna | Almanah | Tekstovi | Knjiga | Edukacija | Mozaik bilteni | Riznica | Konsultacije i mi | Horoskop