Ptolomejeva tabela

III deo

Lekciju priredila Gordana Cvetić


Iz PTOLOMEJEVE TABELE (u 5 kolona - '5 kockica') racunamo: snage-vladarstva, uticaje i recepcionu medjupovezanost.


Sistem obicnih, uzajamnih i kombinovanih RECEPCIJA (prijema) obradicemo na primeru jednog neobicnog horoskopa koji cete uraditi za 26. novembar 1979.god, Beograd, 17:30 h.

Bacicete prvi pogled na horoskop, i videti punu 6. kucu i znak Device, ali je Devica u ugaonoj - 4.oj kuci. Pogledate Ptolomejevu tabelu dostojanstava i ne vidite (zuto u racunaru), nema planeta u dostojanstvima? To znaci da klijentkinja sama NEMA SNAGE da ucini neke krupne stvari u zivotu, nego preko drugih! Recepcije daju naklonost (ili ne-naklonjenost), a aspekti akciju! Nekad se mozes sa nekim sresti (aspekt) iako ga ne volis (n. recepcija)! Medjusobna recepcija moze znaciti i obrnuto:ako nema aspekata, a postoji m. recepcija - ti 'volis' nekoga, a ne mozes ga sresti!... osim ako neki prenos svetla (kod horaraca...), tranzit, ili progresija to nameste u odredjenom periodu! NAPOMENA: ove izraze 'voli' ne voli , za sada ne treba mesati sa 'simpatijama' i Jungovim sinhronicitetima-analogijama u prirodi!

Konkretno, preko koga ili cega nasa KLIJENTKINJA moze da deluje, da dodje do izrazaja?

To cete videti ako analizirate kako su planete na Nebu medjusobmo komunicirale u trenutku njenog rodjenja. Onda ih pratite kuda su 'setale' posle rodjenja...

Vladaru AS=Merkuru (preko uzajamnih recepcija sedista)es.dostojanstvo 'vraca' Mars. I slucajno dostojanstvo ME je u 6 kuci, ali je nazalost retrogradan... Marsu takodje pripada slucajno dostojanstvo na uglu. Marsa bi proglasili 'vladarem horoskopa' - geniture, ali u medjudejstvu sa Merkurom sa natusom! Posvecenom astrologu jasno je da pred sobom ima spisateljski talenat.Sta ona najbolje opisuje i sta rado cita? Pa 'marsovske' teme, iako je Venera na ds... Gde su se zatekle ostale planete u trenutku njenog rodjenja?


ANALIZIRACEMO SISTEM RECEPCIJA

Mesec (na pocetku Riba) 'voli', prima energiju, vezan je za = jupitera (u njegovom je sedistu- 5 poena), egzaltira-obozava veneru (u znaku je njene egzaltacije= 4 poena), mars (u znaku je njegovog tripliciteta = 3 poena, NIVO PRIJATELJSTVA), opet veneru (u terminu venere= 2 poena), i saturn (u njegovom licu, dekanu= 1 poen).

Mesec tu u Ribama ne voli: merkura ( u znaku je njegovog izgona minus.-5 poena), merkura (a tu mu je i pad - 4 poena)
Jupiter (u Devici, zemlja) = u triplicitetu meseca( nocu), MUTUAL(znak za triplicitet)
Mars = u triplicitetu meseca, MUTUAL ( triplicitet za triplicitet)
Saturn= u triplicitetu meseca, MUTUAL (lice za triplicitet)
Sunce voli = jupitera, - , jupitera, jupitera, merkur (1 poen)
ne voli= merkura (5 poen. Dakle, KOMBINOVANO, nekad ga simpatise, a uglavnom ga mrzi)
Jupiter: u licu sunca= MUTUAL, uzajamna ali neproporcionalna ljubav(sunce nju voli 10 poena, ona mu uzvraca samo sa 1 poenom??)
Merkur = mars, -, mars, venera, venera
ne voli = veneru i mesec
Mars - 3 puta voli Merkura, ovaj njega 2x , MUTUAL
Venera - negativna rec. (Merkur nju simpatise, a ona njega bas mrzi)
Venera = jupiter, -, jupiter, mars, saturn
negativna = prema merkuru
Jupiter je u termu venere =posto ona njega mnogo voli, JU joj malo uzvraca=MUT.
Mars nju ne voli- neg. recepcija (znaci medjusobno je neuzvracena simpatija)
Saturn - takodje ne voli veneru, ona njega simpatise (medjusobno je neuzvraceno)
Mars = merkur, merkur, mesec, merkur, sunce
Merkur smo pregledali...poz.
mesec smo pregledali, poz. sunce smo pregledali- ravnodusno
Jupiter voli= merkur, merkur, mesec, veneru, sunce
ne voli- sebe i veneru
Merkur smo pregledali- ravnodusan (JU je u obicnoj recepciji voli ME, sada u Devici prima energiju ME- pa je vezan za Merkura, ali ovaj njemu ne uzvraca! Jednostrana ljubav.)
mesec, poz.
Venera- poz.
sunce poz.
Saturn voli= merkur, merkur, mesec, mars, merkur
ne voli =jupitera i veneru
Merkur= 0000
Mesec- poz.
Mars- 000

Mesec-Jupiter (preko recepcija. ali i preko opozicije! Mesec opozitom vuce Ju u sediste, u Ribe. Samo opozit daje isto kao recepcije (videti na sajtu kod Olivije Barkli). Ovde ima jos i slucajnih dostojanstava preko UGLOVA! Betelgeze na AS, ratnica. Cetri planete su joj skoro kao u sedistu (merkur, mars, mesec i jupiter), i 4 na uglu( Mesec, Venera, Mars, JU). Koliko vidim svka sa svakom ima medjusobnu recepciju! SVET (Mesec) CE ZA NJU ipak SAZNATI. Delovace preko Marsa na Ic-u? MESEC JE ALMUTIN (pobednik) 12. POLJA, MORA NA OSTRVO, REKU, PESAK, a delokacijom na sever - letnje vreme, sve planete iz 6. polja joj idu u 7!!! Izuzetno zanimljiv horoskop.

RASUDJIVANJA: Posto smo kod lekcije o RECEPCIJAMA da kazem da je diskutabilno to da svaka m. recepcija po sedistima moze planeti da vrati po 5 poena snage. Dobar primer horoskopa za diskusiju na ovu temu je horoskop OLIVIJE BARKLI koja ima m.recepciju sunce-jupiter, sto je ona, i sto se aspektuje medju sobom, a sto je jako 'proradilo'; druge su delovale drukcije... Zapazeno je i kod sedista da nije bas ista ekspanzija natusa kada je Jupiter u Strelcu i kada je u Ribama, pa da li u oba slucaja mozemo dati 5 poena?

Slicno je i sa TEMPERAMENTIMA. Kod izracunavanja temperamenata Morin kaze da nije ista kolicina vlaznosti kod Meseca i kod Venere, sto je i logicno, jer je Mesec vlazniji...A kada vec izracunamo temperament, recimo melanholicni, pa ako je to od gomilanja planeta i tacaka iz Jarca - onda je to 'nostalgican melanholik', ako je sa masom planeta u Biku, Kao Lili, - radi se o melanholiku koji rado slusa pesmu...

Naravoucenije: ne treba brinuti u slucaju da na prvi pogled ne vidite dostojanstva (snage-sedista), Tesla nema planete u dostojanstvima, ali je genije. Legija i Sloba imaju jakog Marsa u Ovnu ali su kolerici... Jak ne znaci dobar - kaze Morin. Ranije su neki astrolozi forsirali samo aspekte, a sada neki samo dignitete. Iskljucivost je stetna u astrologiji.

Sad idete dalje i izvlacite najbolje potencijale iz tog horoskopa, to je svakako Mesec na MC-u trigon AS, zatim zvezde nekretnice ( na fortuni, As, na vrhu 6 kuce, na Veneri, na juznom cvoru /bliskost cvora sa MC?/ i td), ugaonost kuca, i ekspanzivnost suncevog znaka... Mesec kao suvladar prve kuce je jedini GORE!

Kada smo stigli do kuca (polja). Pre same interpretacije markirajte sve LICNOSTI iz datog horoskopa... Merkur je ovde KLIJENTKINJA, a procenili smo vec Merkurove relacije, ukupnu snagu, aspekte vidimo... Ostaje da osmotrimo brzinu planeta, UTICAJE...


. Ptolomejeva tabela, II deo
 
Početna | Almanah | Tekstovi | Knjige | Edukacija | Mozaik bilteni | Riznica | Konsultacije i mi | Horoskop