Ptolomejeva tabela

II deo

Lekciju priredila Gordana Cvetić


Iz PTOLOMEJEVE TABELE (u 5 kolona - '5 kockica') racunamo: snage-vladarstva, uticaje i recepcionu medjupovezanost.


Svuh 5 dostojanstava smo obradili na prethodnom linku. Ali, i kada planeta nema dostojanstva-dignitet, ona je tu. Samo nema zute boje u kockicama (na racunaru)... Dakle, i kada nema snage, ima UTICAJA. Prakticno cemo te UTICAJE planeta izracunati i videti na primeru vec pomenutog horoskopa (26. novembar 1979.god, Beograd, 17:30 h).

Vecina vas ima onu staru verziju programa Win'Star, otvorite ga, uradite zeljeni horoskop. Imate cart na ekranu. Postupak:

1. Sada prvo gore, levo, u uglu, kliknete na - Dataview

2. Ispod cete u prozoru dobiti opcije - Data Viev

3. Idite strelicom do pretposlednjeg naslova : Ptolemaic Dignities

4. Kliknite na tu tabelu sa Ptolomejevim dignitetima-dostojanstvima

Dobili ste tabelu.

U prvoj koloni obojenoj zutom bojom imate niz od 7 vidljivih planeta (od Meseca do Saturna), onda 4 mesta preskocite, pa uzmete u ubzir 3 poslednje tacke (Mc, As i Fortunu). Ukupno 10 tela (7+3) ZA RACUNANJE.

U trecoj koloni sa nizom planeta (pise Rul= znak) su SEDISTA-5, u sledecoj (Exl) su EGZALTACIJE-4, zatim (Trip) TRIPLICITETI-3, pa (Trm) TERMINI-2, i (Fac) LICA-1. U prethodnom linku(prilogu) smo naveli koliko poena dajemo kojem mestu (imamo sa strane i negativne poene za izgone i padove,..). Dakle, u nasem primeru :

Za MESEC =0+0+12+0+0= 12 poena uticaja u horoskopu - ne snage!
SUNCE =0+0+0+0+3 =3 poena uticaja
MERKUR =25+16+3+2+3 = 49 poena uticaja (ali i -28 negativnih?)
VENERA = 0 +8 +0 +8 +1 = 17
MARS = 5 + 0+ 9+ 8 +0 = 22
JUPITER = 20 +0 +6+2+0 = 28 ( neg.- 25)
SATURN = 0+0+0+0+3 = 3

U ovom horoskopu je najuticajnija planeta Merkur. On predstavlja KLIJENTKINJU( vladar AS), a arhetipski Merkur je racio, razum, misao, pisanje. Ona rcionalno prilazi okolini i zivotu, ali kakav je njen racio?

Na to pitanje odgovor daju digniteti i struktura recepcija (link - Ptolomejeva tabela III)

Najmanje uticaja imaju Saturn i Sunce, sto znaci da KLIJENTkinja bas i nije organizovana(SO) i disciplinovana(SA), sa autoritetima postoji problem, a moze se u kasnim godinama odnositi i na zdravlje. Sunce i Saturn ovde vladaju sa 3. i 9. poljem, a gostuju u 6. i 4...

U ovom horoskopu u jedanaestoj koloni s leva -na desno pise (Per), to je kolona za peregrinirane planete 'izbeglice', ali cemo na narednom linku videti da i njima medjusobne recepcije daju sansu da deluju...


. Ptolomejeva tabela, I deo Ptolomejeva tabela, III deo .
 
Početna | Almanah | Tekstovi | Knjige | Edukacija | Mozaik bilteni | Riznica | Konsultacije i mi | Horoskop