Ptolomejeva tabela

I deo

Lekciju priredila Gordana Cvetić


Iz PTOLOMEJEVE TABELE (u 5 kolona - '5 kockica') racunamo: snage-vladarstva, uticaje i recepcionu medjupovezanost.


DVA esencijalna DOSTOJANSTVA (sedista i egzaltacije) znamo iz Duporove I knjige, 149. str; sledeca 3 dostojanstva-snage cemo videti na primeru jednog neobicnog horoskopa.

KLIJENTKINJA je rodjena 26. novembra 1979.god, Beograd, 17:30 h. Umetnik je.

Uradite horoskop, i otvorite u knjizi, ili na racunaru, Ptolomejevu tabelu dostojanstava. Horoskop ovog natusa - UMETNICE na prvi pogled izgleda kao da ni jedna planeta nema snage da nesto vazno ucini u zivotu, jer na prvi pogled ni jedna planeta nije u sedistu, nije u egzaltaciji, a ni u OSTALA 3 DOSTOJANSTVA (triplicitetima, terminima, licima-dekanima). Da li je tako kad bolje pogledamo? Nije.

1. SEDISTA (najjace su, dostojanstvo, opisuju veliku 'ljubav'-strast = 5 poena): Merkur je u Skorpionu (SEDISTE MARSA), a Mars u Devici (SEDISTE MERKURA), dakle SNAZNA UZAJAMNA recepcija vraca planetama osnovnu=esencijalnu snagu - kao da su obe u sedistima! Dakle daje im se po 5 poena kao da je Merkur u Devici a Mars u Skorpionu. Ipak, Merkur je Rx i to ga slabi mada se zatek'o u 6 kuci koja je slucajno sediste Merkura. Kod Marsa stvari stoje ovako: slucajnu=akcedentalnu snagu Mars dobija zato sto je u 'ugaonoj kuci', na ICu, a odatle aspektuje sve ostale tacke, SVE STRANE SVETA !Zato je njegova snaga veca. Mars ima moc! Posto je naklonjen Merkuru = voli ga (u Devici je), Merkur ce moci preko Marsa ( prijatelja ili saradnika koji joj je u DOMU), da dodje do izrazaja, i da ceo svet sazna za Merkura=natusa, to jest za knjige (stihove) ove umetnice...

2. EGZALTACIJE: jako dostojanstvo, opisuju zaljubljenost = snaga bi se predstavila sa 4 poena (mesta egzaltacija su nam je poznata iz Duporovih i drugih knjiga)

3. TRIPLICITETI (naklonjenost na nivou prijateljstva = 3 poena), a odredjuju se po elementima (vatra, vazduh, voda, zemlja)

4. TERMINI su granice-oblasti, ima ih po pet u svakom znaku, i njima vladaju vidljive planete, ali ne svetla. Opisuju nivo jace simpatije = 2 poena.

5. LICA - DEKANI, predstavljaju nivo blage simpatije = 1 poen; to su dekade u 12 zodijackih znakova kojima vladaju sve vidljive planete (njih 7 ), ali su nanizane po kaldejskom rasporedu = PO BRZINI (Saturn, Jupiter, Mars, Sunce, Venera, Merkur, Mesec)


Ptolomejeva tabela, II deo .
 
Početna | Almanah | Tekstovi | Knjige | Edukacija | Mozaik bilteni | Riznica | Konsultacije i mi | Horoskop