Poučna priča - Artur i Sir Gawain

Priredila Elizabeta Lukić


Mladi kralj Artur je bio iznenadjen i uhvacen od monarha susednog kraljevstva dok je krisom lovio u njegovim sumama. Monarh ga je mogao ubitina licu mesta jer je to bila kazna za sve one koji bi krali na monarhovom imanju, ali se on pokolebao pred Arturovom mladoscu i simpaticnoscu, i ponudio mu je slobodu u zamenu za odgovor na jedno tesko pitanje. Sta u stvari zele zene?

Artur je morao zuriti, rok za odgovor bio je kraj godine. Ovakvo bi pitanje ostavilo bez reci i najstarije mudrace i mladom Arturu se cinilo da je jednostavno nemoguce odgovoriti na njega. Kako god bilo, bolje je i pitanje nego umreti obesen, tako da se vratio u svoje kraljevstvo i poceo ispitivati svoje podanike. Razgovarao je s princezama, kraljicom, prostitutkama, casnim sestrama, mudracima, pa cak i s dvorskom ludom... recju, sa svima. Ali, niko mu nije dao zadovoljavajuci odgovor.

Medjutim, svi su mu savetovali da potrazi odgovor kod stare vestice, jer ga je ona jedina i znala. Cena bi bila visoka, jer je stara vestica bila nadaleko poznata po svojim basnoslovno skupim uslugama. Dosao je najzad i poslednji dan godine i Artur nije imao drugog resenja vec da razgovara s vesticom. Ona je pristala da odgovori, ali u zamenu za sledecu cenu: zelela se udati za Sir Gawain-a, najplemenitijeg viteza Okruglog stola i Arturovog najboljeg prijatelja. Mladi Artur je prestravljeno gledao; bila je grbava i uzasno ruzna, imala je jedan jedini zub, sirila je oko sebe takav smrad koji ga je terao na povracanje i ispustala je neobicne krike i zvukove. Nikad Artur nije u svom zivotu video odvratnijeg stvorenja. Pri samoj pomisli da zamoli svog prijatelja da ozeni ovo storenje, uplasio ga je i pokolebalo. Ali Sir Gawain je saznao sta se dogodilo i odlucno rekao da je zrtvovanje za zivot svog prijatelja i za ocuvanje Okruglog stola vredno toga. Najavljeno je vencanje, posle cega je stara vestica u svojoj paklenoj mudrosti rekla:

'Svaka žena želi biti vlasnica svog života!'

Cim je to izgovorila, svi prisutni su odmah priznali da je izrekla veliku mudrost i da je potpuno u pravu. Isto tako, da je i mladi Artur spasen. Tako je i bilo. Cim je cuo odgovor, monarh susednog kraljevstva je vratio Arturu slobodu i pravo na zivot. Vencanje je obavljeno i to gala; prisustvovali su svi dvorjani i niko vise od Artura nije osecao i olaksanje i tezinu u isto vreme. Sir Gawain je bio nasmesen sve vrijeme, ljubazan i pun postovanja, po svom starom obicaju. Stara vestica je napravila pravi skandal svojim najgorim nacinom ponasanja: zderala je kao zver, bez koriscenja pribora za jelo-rukama, i uz to proizvodila zastrasujuce urlike i zvuke, a da ne pominjemo nepodnosljivi smrad.

Konacno je doslo i vreme prve bracne noci i dok je cekao svoju novovencanu mladu da mu dodje u krevet, Gawain je ugledao kako mu prilazi najlepse zensko stvorenje koje je ikad u zivotu mogao zamisliti. Sav ocaran je upitao sta se dogodilo, na sta mu je mlada devojka odgovorila da je to ona, vestica, ali da ce pola vremena provesti s njim kao vestica, a pola kao mlada devojka i to sve zato sto je on bio dobar prema njoj sve vreme. Isto tako, upitala ga je koji njen izgled zeli preko dana, a koji preko noci. Koje okrutno pitanje!

Gawain je pozurio s razmisljanjem. Da li da preko dana ima divnu devojku koju ce moci svima pokazivati bez straha i srama, a nocu u intimnosti svog kreveta imati monstruoznu vesticu??? Ili pokazivati prijateljima preko dana vesticu, a trenutke bracnog sladostrasca provoditi s divnom devojkom???

Šta biste vi izabrali?

Gawain-ov odgovor se nalazi malo nize, ali pre citanja, donesite svoju odluku.

Plemeniti Gawain joj je rekao da joj pusta na volju da sama odluci. Cim je to cula, vestica je rekla da ce uvek biti u obliku mlade djevojke, i danju i nocu, jer je on postovao i dozvolio joj da bude vlasnica svog zivota.

Naravučenije ove priče?

Nije bitno da li je žena lepa ili ružna. U sustini... uvek je veštica.
 
Početna | Almanah | Tekstovi | Knjige | Edukacija | Mozaik bilteni | Riznica | Konsultacije i mi | Horoskop