Byzantinum-Balkanika

Fiksne zvezde i trag u kultovima Balkana - srpskim slavama


Srbi slave zvezdane tajne, potisnute praslike drevnih porodicnih kultova


Iz Letopisa Pecke Patrijaršije: ' ...I na kraju boja toga (Kosovskog),... sam (Bajazit) mu casnu (Knezu Lazaru) i bogobojažljivu glavu otsece...A pre smrti njegove, u leto trece, Sunce se u tamu pretvori, tako da se i zvezde u podne pojaviše i krvav mesec, pokazujuci nesrecu koja ce doci od sinova Ismailjevih...'

Iz mladjih letopisa: '...Godine 6141. (od postanja sveta, po aleksandrijskom racunanju- dakle i Ptolomejevom, a odgovara 1433.godini N.E.) juna 17., u sredu, pomrce Sunce u podne po svoj vaseljeni, i zvezde se javiše kao u noc, i bijahu mnogi usovi (snegovi)...'


Sneg u junu pominje se i u Kremanskom prorocanstvu, a mi smo ga doživeli na dan pocetka leta 1999.godine, po završetku bombardovanja, tj. po ponovnom zauzimanju našeg Kosova i Metohije. Kao što vidite iz citata, a takvi detalji su u crkvenoj literaturi i u književnosti Feudalnog doba brojni, naš narod je uvek 'razgovarao sa zvijezdama' kako Vuk navodi reci Jakova Grima iz njegovih Putopisa po Srbiji, dok su (sa Geteom) prevodili Hasanaginicu i slicno.

Ako uradite horoskop za doba Kosovske bitke, npr. 14. Juni ( kalendar) 1389. godine, videcete da je Sunce na "pocetku leta", solsticijum, a da su planete Saturn- Pluton, "simboli rimske brutalnosti" u opakom kvadratu preko naših senzitivnih tacaka, tj. pri kraju fiksnih znakova. Saturn je na kraju Lava, a po analizama cuvenih engleskih astrologa, i našoj opservaciji, 27.stepen Lava je za nas važan stepen jos od podele Rimskog carstva, a znacajan je i kraj Bika gde je za vreme pomenutog boja boravio Pluton, a sada opaka zvezda Kaput Algol. O tome je zanimljiva istraživanja prezentovao naš poznati astrolog N. Stojanovic. Ima jos mnogo zanimljivih tacaka, ali o tome u narednim prilozima.

Legenda o maleficnoj zvezdi Algol verovatno je najrasprostranjeniji mit poznat svim citaocima, a ako se po ko zna koji put vratimo na I. tom manuskripta našeg Mileta Dupora, koji je umro pre 20- i više godina, na strani 268. o Algolu doslovno piše: 'Za astrologe je važno i to, da je 1941. godine oko njega dugo hodao Saturn i Uran, po cemu je prof. Mužinic proricao da ce to biti 'najznacajnija godina u ovih 1.000 godina'. Fiksirajuci baš nesretni dan bi bio 22.8.1941. g.' - kraj citata.

Komentar je suvišan, svi znaju za '41. godinu i Drugi svetski rat, kao što mi ovde znamo da je 20. avgusta iste 1941. god. rodjen Slobodan Miloševic, kojem je i Descendent na Algolu (vidi Astro DataBank - Luis Roden, ili originalnu krštenicu iz Požarevca)!

U literaturi se o Algolu obicno navodi da u odredjenim konstelacijama daje giljotinu, savremeni lekari-ginekolozi koji vrše kiretaže cesto ga imaju na podznaku ili na SO, a navodi se najcešce kod samoubistava, pa otkuda u našem narodu krilatica 'nebeski narod', i "bolje grob nego rob", to jest, radije kolektivno samo-zrtvovanje, kao u Kosovskoj bitci, nego da pristanemo na politicke i verske kompromise radi uslovljenog zivota na zemlji.

Zemlja se na grckom jeziku kaže Gea, od tog korena su prevodni oblici (Jorgos), Georgios, Djordjije. Glavnu slavu Svetog DJordja obeležavamo 6. maja, Sunce tada dodje na 15.-ti stepen Bika, a Kaput Algol (Glava meduze) zvezda iz sazveždja Perseja je izmakla 10-tak stepeni ispred, ali u naše doba! Znamo da je Bik zemljani znak i još kao fiksni znak jedan je od 4 okosnice Sfinge (Vodolija-Lav, Bik-Škorpion), kao i što je poznato da Srbi jedini imaju porodicne krsne slave, patrone (u nekoj formi imaju ih Cincari i još neki narodi Balkana), zbog cega nas pripadnici odredjenih sekti zdušno osudjuju. Seferijel pominje Sv. Georgija na pocetku svoje I knjige. Slava Sv. Djordja je medju svecima, posle Sv. Nikole, najrasprostranjenija. Praznik deli godinu na 2 dela, na topli do Mitrovdana (i potom hladni slicno tibetanskom horoskopu), a ratobornim hajducima je Djurdjevdan, bio znak okupljanja. Grci i rimokatolici ga poštuju na sasvim drugi nacin, a nemani (aždaje) se u nekim krajevima Škotske plaše i danas.

Ikona Svetog Djordja koja se slika po utvrdjenim pravilima (kanonima) jasno govori da je rec o ratniku, a prica o njegovom životu (žitije) ukazuje da se tu radi o mladom tribunu Dioklecijanove vojske, dakle rimske- krajem treceg veka. Slikoviti prikazi su u vizantijskom ili baroknom stilu, a elementi su uvek isti: junak na konju, ima štit, a s' kopljem u ruci odrubljuje aždaji glavu, spasavajuci narod i pre svega lepu carevu kci prinetu za žrtvovanje! Zašto žrtvovanje?

Vraticemo se kasnije na tu temu, samo da dodamo da je potom Djordje zbog svoje vere surovo kažnjen od cara, ali su se dešavala cuda: odolevao je ranama, otrovima madjionicara, molitvama ovaplotio je zemlju u koju je do grla bio zakopan...

Ova scena tribuna Djordjija, s' kraja treceg veka, potuno je analogna mnogo starijem antickom mitu junaka Perseja, koji je takodje odrubio glavu Meduzi Gorgoni, nekadašnjoj princezi koju je Atina pretvorila u cudoviste, a potom je oženio lepu Andromedu. Glavne ucesnike ovog mita 'božanstvo' je prenelo medju zvezde. Glavna zvezda Persejevog sazveždja Algol podseca na dogadjaj, upozorava, kao i junak s¨ macem u ruci, u Biku, samo nekoliko stepeni pre nje.

Kada je Sunce na Algolu, a Sunce u horoskopu predstavlja oca, domacina krsne slave (u spomen predaka) astrolozi tada obicno upozoravaju da nešto u povodom oca i Sunca ima veze sa neprirodnom smrcu, suicidom i tako dalje; Slicno nam govori i predanje o Svetom DJordju, Algol je na 15. stepeni Bika boravio pre oko 8 vekova, tada je utemeljena prva pravoslavna Srpska država, nezavisna od Vizantije, tacnije 20. maja 1221. godine, spasovdanskim krunisanjem u našoj Purpurnoj Žici.

Merkur i MC u tom Krunidbenom horoskopu su oko 15-og stepena Bika, Merkur je dispozitor Sunca u Blizancima, za Mc takodje znamo da je kralj i otacastvo. Crkveni sabori su u našoj pravoslvanoj crkvi do dana današnjeg uvek u maju, a Spasovdan uvek u cetvrtak oko mladog meseca, +_ . Mi na žalost znamo da kada Mesec nije pun, i kuca-drzava nije bogata... (O svemu ovome sam u lokalnoj astro zajednici u Novom Sadu, detaljnije obrazlagala pre 2- 3 godine).

Ovaj Merkur kao dispozitor Sunca i još mnogo toga kroz istoriju ne moramo mnogo objašnjavati; od zavadjene brace Stefana i Vukana koje je Sava mirio, i dvojnosti vlasti (Srbija i Današnja Crna Gora, kao i ondašnja), pa dvojnost dinastija : Karadjordjevica- Obrenovica, Algol kroz skidanje glave Karadjordju i sl, preko spaljene Biblioteke aprila 1941. godine, pa do dvojnosti današnjih partija...Takvih slucajeva bilo je na svim dvorovima sveta, ali mi se bavimo našom povešcu ne bi li izvukli pouku.

Nebo nas opominje; kada je Saturn oktobra 2000. godine bio na pocetku Blizanaca, dogodila se 'revolucija' kroz koju je na scenu došao prmijer DJindjic, a otišao je nesrecno kada je Uran ušao u Ribe, tj. nacinio je promenljiv T-kvadrat sa Plutonom i Suncem Srednjovekovne Srbije. Vratice se Uran, bice jos dogadjaja, ali i o tome- kasnije.

Znamo u astrologiji da su planete "zvezde lutalice" a ostalo su stajacice. Zvezda iz staroslovenskog korena znaci zvezu - savez izmedju Neba i ljudi (mi smo recimo imali i predivan izraz za meteore-'odzvezdine'). Najpoznatije zvezde sa mitovima koje su opisivali drevni astrolozi zbog religiskih dogmi i zabrana, naš narod je ukršteno sa folkloristikom, sacuvao u svom arhetipu i preneo u slave. Crkva je bila u pravu zbog raznih zloupotreba zvezdarenja, ali je i narod bio u pravu jer: sve što dolazi sa Neba je nebesko, božansko.

Po božanskom poretku stvari, Sveti DJordje je kao mladi tribun, stradao pre 17 vekova, tada je Algol tek bio ušao u Bika, u zemljani znak, tu negde na prvom stepenu. Pre toga se kao heroj Persej, junak s' macem u ruci ispred Algola, opažao iz Ovna. Za oko 3 veka ucice u Blizance, Internet imperiju USA- još jedan Novi Rim. Naravoucenije koje šalje ova najopakija zvezda sa neba ostace isto. Suština bi stala u 2 recenice: narod koji ima vezu sa Nebom toga dana kada Sunce predje preko Algola, slavice i molice se Bogu, i dobrovoljno dace zrtvu u jagnjetu, žitu, hlebu i vinu, da ne padne ljudska žrtva! Zvezde upozoravaju, ne proricu. Razumeo ih je naš narod s' pocetka 13-og veka.... Neko mu je zabranio obicaje, izgubljen je korak sa kretanjem zvezda, ali ne i secanje.

U svakom kalendarskom mesecu postoji slava i kult, ali to nije uvek sa istim vremeniskim razmakom i brojem od 10. stepeni u odnosu na današnje kote na nebu. Sve zavisi od datuma uvodjenja odredjene slave, ili od znacaja tacke na nebu.

Recimo Svetiteljka Petka se upokojila u XI stolecu, a spomen na nju se obeležava 27. oktobra kada je Sunce na 3 stepena Škorpiona, odnosno na tacki Mesecevog pada, ili neplodnosti, a znamo da se mnoge žene koje nemaju decu mole baš ovoj svetiteljki za porod, sto nije slucajno; Naš poznati astrolog Radovic govorio je ranije intuitivno o tome u astromedicini, a pre 10 godina je u reviji HOROSKOP postojala rubrika "Rodjeni kad i svetac" gde se na zabavan nacin, dan-za danom, pominjalo nešto slicno, ali bez istoriografije.

Da dodamo još za Svetu Petku da je kao krsna slava poznata uglavnom u crnogorskom plemenu u Bjelopavlicima, a oni još beleže svoje rodoslove, te je ovde kalendarska povest astrološki vrlo zanimljiva, imacete priliku da o tome, i o popularnom Sv. Nikoli, o svemu, citate u knjizi koja je u pripremi.

Da sada pogledamo malo i Sv. Iliju 'Gromovnika', cija uspomena se obeležava 2. avgusta dok je Sunce u prvoj dekadi Lava. Slika ovog sveca uvek je sa 'vatrenom kocijom' i konjima, on je drugi preteca Hristov (uz Sv. Jovana), ime mu je ELI-JAH, Eli na hebrejskom znaci Oce-JAHve znaci Svemoguci, a u mitologiji se pominju recimo zlatne kocije oca Heliosa kojima je pogrešno upravljao njegov sin Fajtont, te da ne bi skoro zapalio zemlju, pogodjen Zevsovom munjom upao je u reku... Po toj reci je na nebo uzdignuto sazveždje Eridanus.

Helios (rimski Sol) je mitsko božanstvo Sunca kod starih Grka, prikazivan je kao mladic sa zlatnim kolima, 4 konja, i zracima iznad glave; a znamo da u Lavu ni jedna planeta nema egzaltaciju, Sunce je dnevni vladar i tripliciteta svih vatrenih znakova, te se cesto ljudi 'pod ovom zvezdom' radjaju sa vatrenim, kolericnim temperamentom. Potreba njihovog organizma je da se stalno 'rashladjuju', poznacete ih recimo tako što su stalno aktivni, ne jedu toplu supu nego cekaju da se prohladi,... E upravo o tim svojstvima: toplo-hladno, suvo-vlažno, govore grcki filozofi, i otac medicine Hipokrat. On je prema astro-elementima od kojih smo svi sazdani napravio podelu na 4 vrste temperamenta: kolerican, sangvinican, flegmatik i melanholik.

Kompletan naš Hilandarski kodeks N. 517 za lecenje u stranoprijemnicama, takoreci je posvecen lecenju hranom koja je prema temperamentu osobe odredjivana, pa recimo med spada u toplu hranu i pozeljno je da ga uzimaju osobe flegmaticno-melanholicnog temperamenta da im 'greje' organizam i da ne dodje do pneuma...

Naš Mile Dupor u svom II tomu manuskripta 'Astromedicina' na prvih 70 strana opisuje recimo da flegmaticni temperamenti (sa puno vode, sluzi-flegme) obicno oboljevaju od cancera ako preventivno ne naprave balans u organizmu. Nismo tada imali tabelu za izracunavanje temperamenata pa smo od ukupno 10 planeta vrsili procenu kojeg elementa ima najvise, a koji nedostaje. Obnavljanjem IZVORNE (prave)* astrologije, temperamente možemo precizno da odredimo. Kontinuitet se uspostavlja. Sve dolazi na svoje mesto, svi mi kao da ponovo slažemo kockice vrednog drevnog astro-mozaika.

* PRAVA astrologija - tako je Kepler nazivao u Valenstajnovom horoskopu; Nas to asocira na naslov nagradjene knjige britanskog astrologa Dzona Frolija (John Frawley)Bernadette Brady, Gordana Cvetić i Darrelyn Ganzburg
From: Bernadette Brady
Sent: Sunday, February 08, 2004 12:38 AM
Subject: Re: your question

... Good luck with your work

cheers

Bernadette
 
Početna | Almanah | Tekstovi | Knjige | Edukacija | Mozaik bilteni | Riznica | Konsultacije i mi | Horoskop