Klijentkinja je prišla astrologu iz Maroka, postavljajuci eksperimentalno pitanje:

Da li te danas volim ili prezirem?

Skloni se dok izracunam. Efemeride su mi u džepu.
Odgovor: i jedno i drugo

Lekciju priredila Gordana Cvetić


Pitanje nastalo sanjivog predprolecnog jutra, u Belom gradu, jednog leta Gospodnjg. Ascendent se bio zaustavio na 2.30 Ovna (Regiomontanus sistem), Venera tu odmah na 3.56 Ovna (zapadno od Sunca), Mars na 6.47 Bika, Mesec (Istocni) na 19.19 Vodolije, a i Merkur je bio na kraju tog znaka spreman da zauvek upadne u more; Sunce na 20.28 Riba, Jupiter egzaltiran, Severni cvor u 3. polju, Saturn na Aldebaranu...

Pošto ste uredno ucrtali izdeklemovane planete u obrazac horoskopa, sedite u vremeplov, povešcemo vas u zanimljivu DUHOVNU avanturu: to je drevno sticanje veštine za NATALNU astrologiju, putem horarne! Postoji samo jedan pravi trenutak za postavljanje pitanja. Vi se nalazite u istinitoj prici, tradicionalne metode su u ovom primeru uglavnom poucne, samo je tumacenje sacinjeno od 'šale, zabave i smeha', kako je gore najavljeno. Uostalom, najviše se i smejemo tudjim pdogodovstinama.

U zacrtanom horarnom primeru imamo dakle klijentkinju - ŽENU koja se probudila, ispratila je muža na posao, a zatim pomislila na svoj hobi, i upitala se (delikt reci) : postoji li mogucnost za publicisticku saradnju izmedju jednog ucenog COVEKA i mene? Toga dana u poslepodnevnim satima ŽENA-praslika Eve, prišla je COVEKU-Adamu, i pruživši mu na pauzi cart, upitala ga : Koja planeta predstavlja moju želju?

- Nijedna. Od sada su sve one moje, rece - i odgurnu je! - Imam svoju želju, a zovem je 'mala beba'.

-ŽENA se nasmešila. Bože, kako je 'milosrdan i lepo vaspitan' - pomislila je, a onda zauzela svoje mesto s' drugog kraja njegovog prostora.

Prisetila se starog doba kada je ucenje astrologije pocinjalo višemesecnom izradom horarnih horoskopa; Ništa bolje od horaraca ne može Vam uvežbati oko za perfekciju aspekata, i za ono što se na nebu stvarno dogadja, a što kasnije u natalnoj astrologiji koristimo kao progresije...

ŽENA (pitac) je predstavljena Ascendentom, odnosno Marsom (u Biku), a COVEK je sa Venerom (u Ovnu). O apsurda? Obe planete zatekle su se u prvoj kuci horarne karte (na njenoj glavi, licnosti, fizikusu), ali su u razlicitim znacima. To na prvi pogled, i jedino na prvi pogled, znaci da su oboje zainteresovani za isto, za glavu ŽENE, samo na razlicite nacine! (Smeh) Šta je u glavi ŽENE?

Za Veneru u Ovnu ASTROLOGUS bi u nekim 'zabavnim molitvama' odgovorio : "Dragi Bože, daj mu to odmah!" Ali, i Bik se u isto vreme molio : "Dragi Bože, pomozi da prihvatim promene, ali ne još!" U tradicionalnoj astrologiji susedni znaci, kao Ovan i Bik se "ne gledaju", ne aspektuju jedan drugog; Dakle, ovo dvoje ljudi se medjusobno ne vide. COVEK je zainteresovan za Marsa, ali je Mars ovde direktan, sto pokazuje ('Savrsen krug') da je COVEK u prvom redu zainteresovan za svoje drugo polje...
Izgleda kao da se ŽENA udaljava sa vrha svoje kuce. Samo izgleda, (Sfinga je stabilna) jer ŽENINA planeta je na njenoj strani horoskopa, što znaci da ne daje sebe previše. Sa svoja 32 poena, bila je tada najuticajnija planeta u cartu, ali bez sopstvene snage! NJenim 9. poljem vere i znanja još uvek vlada Jupiter. Za COVEKA je ocigledno da dolazi iz 7. polja carta, to je u ovoj prici obuhvatilo i ceo "Spaljeni put" (od pola Vage do pola Škorpiona); Naš Goran astrolog bi ga opisao kao COVEKA sa ružicastim naocarima...

Zašto se mi onda bavimo takvim COVEKOM i glavom ŽENE? Odgovor leži u Ptolomejevoj tabeli dostojanstava. Retko se u kosmosu dogodi tako snažna, skoro apsolutna i "u svih 5 kockica" uzajamna recepcija. Još je redje da tako magnetna cežnja bude zarobljena u cartu, koji je: pola neba sakrio u ''cudno društvo'' polja 12. (iza ledja ŽENE), glavne "glumce" izgnao iz Raja (iz domicila)... kao biser iz školjke. Horizont (As-Ds) na "ranim stepenima", ništa nije ni zapoceo!

Da bi se nešto u horoskopu dogodilo na srecan nacin potrebno je proceniti : snagu, pozicije, uticaje i recepcije planeta, aspekte, antiscije, kontraantiscije, fiksne zvezde... Ako nedostaje bilo koji od kljucna 3 uslova, nešto se oko nas desi, a mi nastavljamo prazni za trecinu srece. U našem primeru COVEK i ŽENA koji se kosmicki "ludo vole" (mnogo uzajamnih recepcija), ŽENA još egzaltira svoje emocije (Mo), triplicira=prijateljuje njega, a COVEK i egzaltira i triplicira svoje Sunce (muškost i lik iz 6. u 12. ), za poslovnu saradnju nemaju snage. Prokleti izgnanici! Pocece da jedno drugom nanose bol i prezir (jer sve što je u Ovnu ne voli Veneru, i sve što je u Biku ne trpi Marsa- dakle ne podnose sami sebe). Više on, jer ima više poena snage. Aspekata medju njima nema!
Marsa bi aspektovale dve lepe tacke (Mc i Fortuna), ali od planeta je osudjen na kvadrat sa transcedirajucim Neptunom iz polja 'zle vile i znaka'; To u ovom cartu jasno simbolizuje trecu figuru iz price o Adamu i Evi, onu koja ih je obmanama (konkretan delikt) dovela u zabludu... Covek-Venera se sa tim Ne uklopio u savrsen sekstil?! Mi cemo taj 'prenos mraka' prepustiti Nebu da presudi kroz vreme, i jos cemo prohibirati cinjenicu da Mars napušta sekstil sa Jupiterom (poslovnost), sa kojim Venera aplikaciono stupa u kvadrat ... Tek je izronila iz Jupiterovog znaka (Riba), gde se 'suncala' i "volela" ga, a samu sebe egzaltirala (Narcis). U sistemu 45 Venera ima polukvadrat sa Mesecom, a Mars sa Suncem. Nasla bi se koja srednja tacka, ali se Ebertin u njihovo doba jos nije rodio sa tim tackama, pa im ostaju samo arapske.

Vidimo da je Venera sela na glavu Ascendenta (covek Istoka), odakle aspektuje sve strane sveta! Radnja se desava u glavnom gradu Maroka, kamila ima koliko volis (puno 12.polje), a ZENA-Eva je evoluirala u temperamentnu (Mars) trbusnu igracicu ala- Zade; U prolecnom Ovnu COVEK- Venera ce egzaltirati svoje Sunce i radikalno gledano Sunce je prilicno nemo (vodeni znak), ali udobno, iz 6. polja zaselo u 12-to polje mitova! Kako je to derivatno izgledalo saznacete u nekoj narednoj prici.

ŽENA-Mars je znala odmah. Od svih krugova, ulazila je jedino u "Savršen zodijacki krug", i zakazala susret u sledecem životu. Mars u Biku je 'prizemljen', ali zapamtite, samo u njenom horoskopu, u kompletnoj ostaloj tradiciji "nije"? Njoj se ne dešava da od 10 Olimpijada, devet promaši ! Bila je Hazarka, cuvala je esenciju i principe Drveta znanja. Svoj vrt (u Biku) je sama riljala, jer u vreme Adama u Svetoj Zemlji, jabuke nisu ni rasle. Tu se izgleda radilo o smokvi (tvrdi biblijska arheologija).

COVEK-Venera je znao mnogo. Proizvodio je uspomene (apl.sekstil * SA -Aldebaran; Sat. vlada njenim MCom), a dok je prodavao snove (sekstil Neptun) recitovao je " Summum ius summa iniuria". Zaljubljen u ideju ljubavi (isti sekstil, kvadrat JU), nije naucio da voli bezuslovno, beskonacno... Nastavio je da luta kao svaki rob navika, sa dve (JU Ca, Dupor 314.) 'mindjuše od brabonjaka' ** (Milorad Pavic)

Pogledajte praznu stranu carta. Smetala su mu sopstvena sazveždja pa ih je bacao na ŽENU: od Perseja i Oriona, progresije na Hidru i nekih drugih zivotinjki, do zvezdane prašine u kojoj sesnaesta magnituda sija- prva trepti migavac, zvezde drze pamet u nogama umesto u glavi, a Vindemiatrix se pusi od marihuane... ŽENI je pozlilo kada je Mars u tranzitu prešao preko Descendenta, pa je u trecem kvadrantu carta pocela da im podiže ogledala. COVEK je zavrištao, i pobeg'o od sopstvenih antisciona! Ako otvorimo efemeride, jasno vidimo da naša Venera sada vozi drugi eklipticki krug. Na NEBU do perfektne kopule izmedju Venere i Marsa dolazi tek 5. decembra 2004. god., na kraju 'spaljenog puta', kod Južne skale, na vratima Pakla. Nesto ranije u tabeli vidimo Jupitera (konja) u zenskom znaku (zenin konj) u vlasti Merkura, dakle pametan je- njega ne jasu! On pravi zaokret na samim vratima Pakla vracajuci se u Raj. Ako se u medjuvremenu Covek i Zena ne poubijaju meteorima, kod 'Skale' ce se sresti i natalne progresirajuce venere, i kusati ih da probaju ovu opaku, ali carsku zvezdu iz Libre!

U horarnoj karti su eto najvažniji UGLOVI ('na cetiri coška') odnosno:

1. Ascendent (koji predstavlja pitaca, ponekad i predmet pitanja)
2. Descendent (planeta koja vlada vrhom 7. kuce je naš 'protivnik'-partner, a ponekad i 'lopov')
3. Zenit, Mc (predstavlja vlast-sudiju, kralja-državu, profesiju)
4. Nadir, Ic (to je mesto konacnog ishoda, presude, skrivanja)

Konacnu presudu "iza ovog coška" kriju kormilarai sa Kanopus zvezdom na uglu. Ali na kom uglu?

Mesec je taj koji došaptava šta je pitac stvarno mislio (delikt misli) dok je postavljao pitanje.(Ova dva delikta, cak je i 'diktator Milosevic' bio ukinuo, prim.prev); U našem primeru Mesec je sakiven u naglašenoj Vodoliji (vazduh- gore), koja simbolizuje hobi ove ŽENE. I sretni Mesec nalece na trans. planetu (UR karmicki), pa je to dovoljan razlog i inspiracija da našu duhovnu avanturu sakrijemo u roman...

Do tada, tacno po nebeskom planu (Dei gratia), svi ce rodjeni sa naglašenom Vodolijom, to jest 'hocu sve odmah i sada' - vec postati horar zanatlije. Astrologija je Merkur (analiza), i Saturn-UR (sinteza). Do jeseni, tacno po nebeskom planu, svi ce rodjeni sa naglašenom Devicom, to jest sazveždjem Bogorodice, svete knjige, astromedicine, i najdobrocudnije Spike - vec VOLETI natalne umetnike!

Leta '03.
** Mindjuse u Leksikonu simbola pretstavljaju isto sto i zmijice, samo sto se zmijice regenerisu; Ukoliko su mindjuse zlatne simbolisu jarku zelju. A suprotno ukoliko su potamnele, ili od smole, ili kao pomenuta bizuterija iz starog doba...
 
Početna | Almanah | Tekstovi | Knjige | Edukacija | Mozaik bilteni | Riznica | Konsultacije i mi | Horoskop