ALMANAH

U zvezdarenju koje praktikujemo ima prepoznatljivih tragova od ANTIKE (i Hipokratove astromedicine), VIZANTISKOG predanja i kalendara (npr. Hilandarski medicinski kodeks N.517), preko etno astrologije, i Dupora DALMATIKUSA (rodom iz Like) koji je obelezio prosli vek, sve do danasnje obnove izvorne astrologije koju je neohodno prikopcati na savremenu praksu.

Kada je sa Vukom Karadzicem prevodio epske pesme, bajkoviti pisac Jakov Grim je primetio : "Nisam sreo narod u J' Evropi koji toliko, kao vi Srbi, razgovara sa zvijezdama..."
(Sva nasa knjizevnost feudalnog doba obiluje slicnim detaljima...)

 
SADRŽAJ :
1. Almanah

2. Astrolozi Srbije  (Ex Yugoslavia)

3. Periodika, drustva i grupe

4. Goca : Moji učitelji
 

Formiranje astroloske svesti prethodnih decenija na nasim prostorima

Pionir ovdasnje astrologije je praktikant Milja Vujanovic-Regulus (Lav/Jarac, Mesec u Vodoliji). Poslednjih godina i kao polupokretna bila je astroloski aktivna na TV Pinku, a imala je i telefonsku astro-liniju. Osim astrologije javno se bavila jos nekim oblastima koje je pokusavala da spoji sa astrologijom... Svojim prilozima ispunila je more novinskih kolumni.

Milja je 'Duporovu' astrologiju (po starim klasicima), donela u Beograd 1972-73. god., i to nam je bila osnova sve do pojave savremenih knjiga i metoda, cime se ovde zakoracilo u akademsku astrologiju. Negde 90-tih Milja je na TV-u javno davala kratka tumacenja horoskopa, i tako pobudila armiju zvezdoljubaca. To je u pocetku bitno uticalo na popularnost astrologije... Sa hiromantijom se mnogo pre toga srela u Francuskoj. Izdala je nekoliko brosura. Preminula je juna 2005.g u svojoj 60-toj godini zivota.


Goran Milekic (Skorpija/Vaga, Mesec u Vodoliji), je napisao mnogo novinskih clanaka i par originalnih knjiga. Saradjivao je u listu 'Astrologus' i drugim magazinima. Bio je jedan od nasih najpoznatijih astrologa praktikanata. Poslednje objavljene tri-cetiri knjige su ovde veoma popularne. Sebe je nazivao 'kraljem astrologije', a za polovinu nasih astrologa je govorio da su njegovi djaci. Astrologijom je poceo da se bavi 1982. god. Inace je tzv 'Duporova skola' - samouko. Nedavno je preminuo, a njegov astrološki put nastavila je supruga Dragana Deh.


Akademski astrolog Slavica Zivanovic (Vodolija/Devica, Mesec u Vagi), kao stjuardesa bila je gradjanin sveta. Ucila je u Njujorku i Londonu, sto je svojim ucenicima nesebicno prenosila. Njen imidz cine i visoki ETICKI principi u priredbi knjiga koje su ovde poznate kao edicija '13 Amerikanki' - tipa Marion Marc, Dzoan Mekevers i drugih autora. Na prostorima bivse Jugoslavije su te knjige astrologiju ucinle dostupnom svima, kada nam je bilo najteze, a prodavane su i onda, i danas, u velikom tirazu. Specifikum joj je moderna astrologija, Ebertinov sistem. Po obrazovanju je filolog. Predvodila je Udruzenje astrologa Srbije (osnovano 1991) drzala je tecajeve, nastupe u medijima, a sada to cini povremeno. Trenutno se bavi istrazivanjima.


Elizabeta Lukic, ranije Zeljug, (Vodolija/Rak, Mesec u Blizancima), zivi i radi u Milanu, pise za 'Bazar' i italijansku 'Astru', pokretac je prvog ovdasnjeg magazina od 1988. god. 'Astro svet' (kasnijeg 'Horoskopa'). Drzala je kurseve u Novom Sadu i vani. Danas je profesionalni biznis astro-konsultant u Milanu. Inzenjer je, govori nekoliko svetskih jezika. Broj mobilnog telefona, kada je ovde, 063/8120100. E-mail: eliza.lukic@tin.it


Marina Talovic (Ovan) i Zeljko Arsenijevic su iz Zemuna, ucili su u Londonu, opredeljeni za akademsku astrologiju, sada su retko u javnosti. Imaju prijavljeno Drustvo AF YU osnovano septembra 1996. god., Biblioteka 'Aralena' jos od ranije, i td. Izradili su tabelu - spisak ovdasnjih geografskih koordinata (svi ih koristimo kad racunamo horoskop rucno), izdali su i par brosura. Drzali su skolu astrologije. Adresa: Zemun, PF 12; telefon: 011/100 056.


Aleksandar Mondovic, zvezdama se bavi sa suprugom, prevodiocem Anom Loncar. Astrolog je univerzalne orijentacije, elektro inzenjer koji zivi i radi po Evropi, trenutno je u Svajcarskoj. Nije se sire prezentovao u medijima jer je to cinio u strucnim drustvima. Ranije i sa kolegom Slavisom. Sa suprugom je preveo knjigu 'Astroloska sinteza'. Priblizio je Novosadjanima evropsku astrologiju i prve tecajeve horarne u Drustvu 'ASTARTA'. On je Vodolija/Jarac, Mesec u Raku.
e-mail : alexander.ana@tesionmail.de


Astro promoter Olga Knezevic iz Novog Sada, organizator je brojnih ASTRO manifestacija i drugih grupa sirom zemlje, jos od 1989. godine. Uredjivala je obnovljeni list 'Astro svet', izdala ili pripomogla izdavanju mnogih publikacija, predvodila je 'Drustvo astrologa Jugoslavije' iz cijeg ogranka je nastala YAA. Zbog toga je preporucena i evidentirana u britanskom Godisnjaku na strani http://www.uraniatrust.org/Europe_astrological_associations.htm. Skoro svakog meseca u Novom Sadu organizuje astrološka druženja. Telefon: 021/521 529.


Nastavak.
 
Početna | Almanah | Tekstovi | Knjige | Edukacija | Mozaik bilteni | Riznica | Konsultacije i mi | Horoskop